• Каква интимност даваме на детето си като родители

    Каква интимност даваме на детето си като родители

    Грешки които допускаме като родители

    2009 | Автор: Juliuts | Любов | Семейство | Възпитание


    С погрешни думи и заплахи можем да превърнем децата си в негативни хора за цял живот. Как става това? Понякога в забързания живот забелязваме децата си само тогава, когато се държат лошо. Ние винаги сме там, за да им направим забележка, когато не слушат, допускат грешки, вдигат силен шум, карат се с братчетата или сестричетата си. Проверети отношението си. За кои от неговите действия вие му обръщате повече внимание?


    Грешки при възпитанието

    · Децата се нуждаят от интимност

    · Дори и тя да е под формата на бой и порицание

    · Ако белята ще им донесе това внимание те ще я направят

    · Това ще стане метода им за получаване на интимност


    С кои свои действия детето предизвиква вниманието ви - като прави добро или катосе инати и върши бели? И в двата случая вие сте тези които сте го приучили към това. Когато имаме повече даване и приемане с отрицателните изяви ние всъщност ги стимулираме и генерираме енергия за тяхното усилване. Ако родителят пренебрегне началните сигнали на детето, че в момента се нуждае от малко внимание, то започва да търси начини да го предизвика. Ако нищо не помогне, то или ще счупи нещо, или що направи точно това което знае, че най-много ви ядосва. Детето естествено и подсъзнателно търси интимност, и само така то може да ви откъсне от ангажиментите ви за да го забележите. Това обаче става навик. Така родители обръщат повече внимание когато детето върши пакости, а то ще продължи да ги прави всеки път когато има нужда от интимност и внимание. Това се превръща в една зла игра - неправилен модел за набавяне на интимност.

    За да стимулираме доброто поведение ние трябва да положим усилия да го забелязваме и оценяваме. Когато детето усети, че получава повече внимание и любов за определени добри действия, то ще бъде стимулирано да ги върши все по-често и с все по-голям ентусиазъм. Оценявайте го дори за най-малките подобрения. Винаги казвайте на детето, кое от неговите действия ви прави щастливи. Ще установите, че това ви отнема много по-малко време. Достатъчно е да отделим и една минута сърдечно внимание, за да им покажем какъв желаем от тях и ще избегнем часове и дни на ядове и раправии.

    Това са елементарни грешки които често допускаме като родители. Те нарушават принципа за даване и приемане и са пречка за постигането на добри резултати във възпитанието. Просто казано, ние им предаваме нашето негативно мислене и мироглед без самите да осъзнаваме, че го правим.


    Използвайте положителни изрази

    Положителните изрази ви помагат да получите това, което искате от децата си

    Да се фокусира върху негативните неща, да мисли и вижда нещата негативно, това са навици, които самите родители вкарват в подсъзнанието на детето от най-ранна възраст. Обърнете внимание, дали ползвате положителни или отрицателни команди в семейството си. Кой тип отношение те виждат и преживяват по-чество от ваша страна.

    Нека дадем следния пример: детето се затичва към вратата и тъй като вие предполагате, че излизането му ще бъде доста шумно, му нареждате: "Не блъскай вратата!". Как си представяте сценария след тези свои думи "Не блъскай вратата!" - какво ще последва? Разбира се, затръшване на вратата.

    Това е така, защото сте използвали отрицателно твърдение. "Отрицателно" не означава, че то е било лошо, просто дава противоположна представа за това, което желаете. Помислете за момент, как бихте изразили молбата си чрез положително твърдение? Има няколко начина. Бихте могли да кажете: "Ако обичаш, затвори вратата внимателно" или "Моля те, излез тихо!". Това са положителни твърдения, защото думите създават мисловни образи на това, което искаме.

    Думата "недей" е сигнал, че следва отрицателно твърдение. Трябва да спрем, да помислим и осъзнаем какво желаем в действителност, и да създадем положителна мисловна картина, според която съзнанието на детето да действа положително.

    Предполагам разбирате от колко голямо значение е използването на положителни твърдения при възпитанието на децата ни. Осъзнайте колко важно е да си служите с думи, които създават у тях мисловни картини, които вие бихте желали.


    Какво ще научат децата

    Съществуват и по-ефективни методи от критиката и наказанията. Децата възприемат не това което им казваме, а начина и отношението с които го правим. Това ще оформи тяхното отношение за в бъдеще. Ако целта ни бе да ги научим да станат критични и агресивни, то постоянните ни критики със сигурност ще постигнат това. Но целта ни не е наказанието, нито вечно да вървим след тях и да им казваме какво да не правят. Напротив, целта ни е да ги научим как да правят нещата правилно.

    Когато родителите постоянно натякват на детето, "Не прави това" и "Не прави онова", можем да забележим, че то започва да копира същия модел на поведение спрямо другите си връстници. Но това не е всичко. Дори когато порасне това дете ще има тази тенденция подсъзнателно, много дълбоко вкоренена, да осъжда постоянно поведението на околните според тези външни и твърде незначителни и субективни критерии.


    Погрешно придобити навици

    · Да търси интимност по погрешен начин

    · Да мисли и реагира негативно

    · Да оценява с външни субективни критерии

    · Да бъде хуманист (съдим външно)


    Какво означава погрешна интимност. Най-пагубно е когато, да речем майката, прегръща детето си с любов и в този сърдечен момент излее емоционалните си проблеми със съпруга. Такъв вид интимност оформя сърцето и характера на това дете за цял живот; то винаги ще търси приятелство и чувства любов и доверие само когато намери обща база с другите да споделя негативни чувства, депресия, критики и т.н. С други думи, това вече е едно психично и сърдечно изкривяване. Проблеми и изкривяване в характера би се получило и ако родителите подкрепят детето и застават на негова страна всеки път когато другите го дразнят. То бързо се приучава да търси хора и неща които да го дразнят за да може да получава интимност. Ако родителит не дават интимна любов на детето в бъдеще то ще има ограничения и трудности да дава такава на партньора и на собствените си деца.


    Заключение

    Ако осъзнаем описаното до тук, ще разберем как методите ни на възпитание всъщност определят и ценностите които предаваме на децата. Нашите всекидневни действия в опита ни да ги възпитаваме са носител на мироглед който автоматически се възприема от тях.


    Прочетете още:

    Как се учим на любов ...Без да се преживее, любовта не може да се научи. Най-силния мотив при децата е търсенето на интимност. Те биха направили всичко за да я получат...


    Силата на ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ ДУМИ

    Силата на ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ ДУМИДумите и отношението ни трябва да са винаги положителни, за да имат положителна сила.. Затова думите и мислите трябва да са насочени към решението, а не към проблема. Прочети


    СИЛАТА НА МИСЪЛТА

    СИЛАТА НА МИСЪЛТА

    Мислите са най-могъщата сила в нашата вселена... те оказват влияние върху всеки аспект на живота ни... Учете децата да мислят положително. Прочети


    ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ ПРЕДСТАВИ

    ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ ПРЕДСТАВИ

    Представите, които съхраняваме в съзнанието си, имат видимо въздействие върху нашето здраве. Умът ни, може да ни разболее или излекува. Положителните представи пораждат... Прочети



0 коментара:

Related Posts with Thumbnails
© 2008 София 1000, ул. Георги Бенковски 25, e-mail: ffwpu@mail.bg, За нас | Събития

Последни публикации

Молитви на желанието

ДУХОВНИЯ СВЯТ

Възстановяване

Божията воля и света

Божествения принцип

Принципа

Предсказанията 2012