• КАК ДА възпитаме ДЕТЕ с висок EQ

  .
  КАК ДА възпитаме ДЕТЕ с висок EQ - Коефициент на Емпатия

  Насърчаване на съпричастност и грижа за другите

  2009
  | Автор: Juliuts | Любов | Семейство | Възпитание |

  Емоционалната реакция към другите се развива в първите 6 години от живота на детето. Специалистите психолози по детско развитие подчертават два основни фактора при възпитанието на детето, необходими да развие коефициента си на емпатия:


  Много е важно като родители да помогнем на децата да развият чувствителност към другите. Ако това не се развие от много ранна възраст после вече ще е късно; децата стават груби, не зачитат родителите си и са много трудни за възпитание.

  Обратното на емпатията е когато децата са лоши, егоистични и дори жестоки, безчувствени към околните. В по-голямата част можем да проследим причините за това обратно до техния дом. Емоционалната атмосфера в дома е средата в която детето израства и то несъзнателно я попива.

  Да си мил и внимателен е част от генетичното кодиране на вашето дете, но ако не се подхранват, тези способности ще изчезнат... Доказателство за това са случаите на деца отгледани от животни до 6-7 годишна възраст. При тях емоциите са блокирани на животинско ниво, колкото и усилия специалистите да са положили те не са могли да се научат да изпитват съпричастност. Те са пропуслани психологическия период.

  Двата аспекта които трябва да развием у детето са; емоционалната реакция към другите, която обикновено се развива в първите 6 години от живота на детето, и познавателната реакция. Те определят степента, в която като по-големи децата ще са в състояние да видят гледната точка на другите.

  Начинът по който родителите прилагат своята ценностна система в ежедневния си живот е това, което има ефективно влияние на децата .... С други думи, отново самия стандарт и пример на родителите, а не командите и натякванията.

  Родители които правят компромиси съсипват децата си

  Ако искате децата ви да станат по-емпатични (способни да изпитват съчувствие и съпричастност), грижовни, и отговорни, то вие трябва да очакваме това от тях. Вие трябва да направите семейните правила ясни и последователни и да не се отклонявате или правите компромиси с тях. Децата бързо разбират къде е границата, когато сте безкомпромисни и се съобразяват. В противен случай децата не могат да развият правилно съвестта си, понеже няма стабилни стандарти. Много е важно, обаче, да се фокусираме на сърдечните стандарти на поведение повече отколкото на нормите за външните неща. Например, детето никога да не се отнася с лошо сърце към други деца, към възрастни или към вас. Това трябва да е недопустимо и детето да разбере, че е така. Ако често толерираме, неговите лоши думи и реакции, неговото лошо отношение, те ще станат нещо нормално което по късно не можем да изкореним. Такива родители често казват, "защо Бог ме е наказал с такива деца", но те самите са виновни за отношението на децата си.

  Давайте им отговорности

  Изисквайте от тях да бъдат отговорни. От деца на три години трябва да се очаква да чистят след себе си и да помагат с прости задължения като сервиране на масата. Задължения и другите отговорности трябва да се увеличават с възрастта и не трябва да се базират на стимула на възнаграждението, дори и на обезщетение (да им позволиш нещо, или замениш нещо срещу това). От децата трябва да се очаква да помагат в къщи, тъй като да помагаме на другите е правилното нещо. Хуманистичното отношение "о, не искам да ги натоварвам, аз ще го направя вместо тях" ще предотврати тяхното правилно развитие. Такова хуманистично съжаление за децата е убийствено за тях. Вместо щастливи отговорни индивиди, ще възпитате глезени личности, неспособни да изпитат щастие дори когато имат всичко. Свободата идва с отговорността. Щастието идва от нещата които сами постигаме с усилията си.

  Ако искате детето да се промени, променете вашите очаквания за него

  Децата чувстват и се нагаждат според очакванията които ние имаме за тяхното поведение. Когато очаквате то да е непослушно и да не харесва нещо, вие го влияете да застане точно в такава позиция. Променете очакванията си към положителни. Очаквайте детето да ви слуша безрезервно и то ще го направи. Но ако детето усети съмнение у вас то няма да изпълни исканията ви. Ако искате детето ви да бъде тактично, внимателно и отговорно, повдигнете летвата на вашите очаквания. Лесно е да бъдете снизходителен родител (който лесно се пречупва и позволява неща). За да отгледат по-отговорни деца, родителите сами трябва да станат по-отговорни и да не мислят, че глезейки децата с угаждане няма да им навреди. Това ще им навреди и то за цял живот.

  Научете ги да изпитват радост като помагат на другите

  Включете вашето дете в доброволни проекти за служене и взаимопомощ. Много от училищата на запад вече изискват обществено полезен труд, като условие за дипломиране в гимназията.

  Есе: Пътя на любовта и щастието
  Атеизма е остарял и на изчезване
  Хомосексуализма се лекува: Ричард Кохен
  Спътник предаде послание от Бог
  По-голямата част от децата не изпитват чувство за принадлежност към някаква общност и чувство за цел, които идват когато хората участват редовно в организирани усилия да помогне на тези в затруднение. Въпреки, че повечето родители предават на думи тези ценности на техните деца, в действителност само практическото приложение има ефект за научаването им.

  Отдавайки себе си и семейството редовно да помагаме на другите в организирани проекти, не само ще научи децата ви да бъдат по-загрижени за другите, те също така ще научат много социални умения, значението на сътрудничеството, както и стойността на постоянството и преодоляването на трудностите... Това ще развие в тях характера необходим за успеха и щастието в живота им. Така те самите един ден ще могат да създадът хармонично семейство и бъдат зряли родители.

0 коментара:

Related Posts with Thumbnails
© 2008 София 1000, ул. Георги Бенковски 25, e-mail: ffwpu@mail.bg, За нас | Събития

Последни публикации

Молитви на желанието

ДУХОВНИЯ СВЯТ

Възстановяване

Божията воля и света

Божествения принцип

Принципа

Предсказанията 2012